Ekonomi

Atık yiyecekler organik gübreye dönüşüyor

ANKARA (İGFA) – Ankara Büyükşehir Belediyesi, sıfır atık yaklaşımı doğrultusunda sürdürülebilir çevre projelerine hız kesmeden devam ederken ekonomiye de katkı sağlıyor.

Sürdürülebilir çevre anlayışını yaygınlaştıran projelere imza atan Büyükşehir Belediyesi, park ve mesire alanlarından kesilen çimler ile Ankara Toptancı Hali’nden alınan atık yaş sebze ve meyveleri gübreye dönüştürmeye başladı.

“Topraktan aldığımızı toprağa verelim”

Ankara Toptancı Hali’nin ortasında Ankara Büyükşehir Belediyesi BELKAŞ ile imzalanan protokol kapsamında; Çöpe atılmaya bırakılan yaş sebze ve meyveleri pahalı hale getiren Belka A.Ş., “Topraktan aldığımızı toprağa verelim” sloganıyla organik gübre üretmek için harekete geçti.

Ankara Toptancı Hali’nden gelen yaş meyve sebze atıkları ile parklarda kesilen çimler, Sincan ilçesi Tatlar bölgesinde 500 metrekare alan üzerine kurulu Hasan Yalçıntaş Yenilenebilir Güç ve Çevre Teknolojileri Merkezi’ne getiriliyor. Kapalı bir alanda 2 hafta çürümeye bırakılan atıklar daha sonra kompostlaştırılarak organik gübreye dönüştürülüyor.

TOPRAK VE SU KİRLİLİĞİ ÖNLENİR

Yaklaşık iki aylık bir sürede 100-120 ton gübrenin üretildiği proje kapsamında elde edilen verimli organik gübre; Park ve bahçelere çim ve süs bitkilerinin dikilmesinde kullanılır. Kullanılan organik gübre sayesinde toprağın ve yer altı su kaynaklarının kirlenmesi engellenmektedir.

Proje kapsamında; Toprak kalitesinin, iyi tarımın ve bitkinin gübre kullanım oranının artırılması, gübre tasarrufunun sağlanması, gelecek nesillere geri dönüşüm ve organik tarımın aşılanması, çevre bilincinin artırılması ve su tasarrufu amaçlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu